Hurme imaju nevjerovatne nutritivne vrijednosti. Osim bakra, kalija, mangana, vlakana, magnezija i vitamina B6, sadrže skoro sve vitamine, tako da ne morate da ih više uzimate kao suplemente.
Da li ste se ikada upitali šta bi se dogodilo ako biste počeli jesti hurme svaki dan? Evo šta će se desiti u tom slucaju:

Hurme poboljšavaju probavno trakt
Vaš probavni sistem će vam zahvaliti ako jedete hurme, naročito ako imate probelme kao što su zatvor ili druge probleme. Nutricionisti preporučuju hurme čak i za problem poput hemoroida.

Ublažavaju bolove
Magnezij je poznat kao anti-upalni i hurme ga imaju u velikim kolicinama, tako da može ublažiti bol i pomoći kod otoka, ali i smanjiti arterijsku upalu i rizik od srčanih bolesti, kao i Alzheimerove bolesti, artritisa, itd.

Hurme su veoma zdrave za trudnoću
69 žene koje su testirane su imale manje bolova tokom porođaja jer su konzumirale hurme.

Hurme za veliki krvni pritisak i moždani udar
Veliki nivo magnezija u njima pomaže kada su u pitanju problemi sa visokim krvnim pritiskom. Kalijum također pomaže u snižavanju velikog krvnog pritiska.

Bolji rad mozga
Sprovele su se mnoge studije koje su proučavale uticaj sastijaka hurmi na zdravlje mozga. Utvrđeno je da kada imate dovoljno vitamina B-6, vaš mozak radi bolje.
To znači da se možete više fokusirati i procesirati informacije. Humre čine mozak spremnim za učenje