Vreme je da mnoge žene u običnom aspirinu otkriju – odličan kozmetički preparat.
Čudotvorne maske za lice sa aspirinom uz redovnu upotrebu, pretvaraju najproblematičniju kožu u savršeno zdravu, lepu i sjajnu. Zašto je aspirin toliko čudotvoran?

Sva tajna maske za lice sa aspirinom je glavna komponenta ovog leka – acetilsalicilna kiselina, koja ima široku primenu u kozmetici:
– savršeno čisti kožu
– smanjuje lučenje lojnih žlezda
– sužava pore na licu
– sprečava urastanje dlačica
– smanjuje upalne procese na licu
– sprečava stvaranje akni i bubuljica
– redovno čišćenje lica sa aspirinom smanjuje crvenilo i različite zapaljenjske nadražaje, dovodi do postepenog nestanka akni, poboljšava ten lica i elastičnost kože.

Indikacije i kontraindikacije.

Maske sa aspirinom se najpre preporučuju za:
– Problematičnu kožu : uklanja bubuljice, akne, mitisere
– Masnu kožu: sužava pore i normalizuje rad lojnih žlezda
– Stariju kožu: vraća elastičnost i zdrav ten

Budući da je aspirin lek, a ne prirodna supstanca, postoje i osetljive grupe koje ne bi trebalo da koriste maske sa asprinom:
– Trudnice
– Dojilje
– Osobe sklone alergijama
– Osobe koje imaju na licu otvorene rane ili posekotine

Pre nanošenja maske na celo lice, testirajte je na unutrašnjoj strani nadlaktice. Ako tokom dana nije došlo do negativne reakcije (osip, crvenilo…) – možete slobodno da je aplikujete na lice.

Podeljena su mišljenja nakon primene maske sa aspirinom – od potpunog oduševljena (većinom) do razočarenja. Sve zavisi od pojedinačnog tipa kože i pravilne primene.

Recepti maski

Ukoliko je Vaša koža otečena, crvena, puna akni i bubuljica, maske za lice sa aspirinom savršeno rešavaju problem. U devet od deset slučajeva daju efekat već posle prve upotrebe.

U nastavku vam nudimo efikasne recepte različitih maski za lice, ali imajte na umu – ove maske se primenjuju na kožu lica ne češće od tri puta nedeljno. Za idealan efekat, pre aplikovanja, temeljno očistite kožu lica, pa potom nanesite određenu masku.

Piling maska sa aspirinom za masnu i kombinovanu kožu lica

Četiri tablete aspirina ili andola (od 100mg) isitnite i pomešajte sa jednom kašikom vode. Dodajte kašiku meda i kašiku maslinovog (ili drugog biljnog) ulja. Promešajte. Ulje se dodaje ukoliko je koža više kombinovana nego masna. Nanesite smesu na prethodno očišćenu kožu lica, nežno masirajući nekoliko minuta (bez pretranog utrljavanja). Ostavite da odstoji na licu još desetak minuta, zatim isperite.
Ova maska odlično čisti pore, umiruje iziritiranu kožu i smanjuje upalne procese.

Maska sa aspirinom za sve tipove kože

Tri do četiri tablete aspirina ili andola (od 100mg) ili jednu od 500mg isitnite, dodajte kašiku meda i promešajte. Dodajte kašičicu tople vode (za masnu kožu) ili kašičicu toplog biljnog ulja (za suvu kožu) i još jednom promešajte. Nanesite smesu na prethodno očišćenu kožu lica prirodnim tonikom ili losionom za lice,uz nežno masiranje. Držite na licu 20 min, a potom isperite, takođe uz blagu masažu kože lica.

Rezultat: koža je potpuno očišćena, upalni procesi umireni, a lice izgleda sveže i zategnuto.

NAPOMENA: Ovu masku nemojte koristiti ukoliko ste alergični na med. Masku aplikujte jednom nedeljno.

Maska sa aspirinom za masnu kožu sa bubuljicama i aknama, sa efektom izbeljivanja

5-6 tableta aspirina (od 100mg) ili andola ili jednu od 500mg, isitniti i pomešati sa 2-3 kašike soka od limuna.

Nanesite smesu na prethodno očišćenu kožu lica. Ostaviti 10min da odstoji, a potom isprati sa rastvorom 1 kašike sode bikarbone i 1l vode. Nakon ovog postupka akne će nestati, crvenilo će se smanjiti, koža lica postaće vidljivo sveža i čista.

NAPOMENA: Ova maska se može aplikovati jednom nedeljno

Maska sa aspirinom za normalnu kožu

Dve do tri tablete aspirina ili andola (od 100mg) isitnite i pomešajte sa 1 kašikom jogurta, kefira ili pavlake. Dobijenu smesu nanesite na prethodno očišćenu kožu lica. Ostavite da deluje 20 minuta. Isperite toplom vodom.

Male upale nestaće već posle prvog tretmana, a veće će se vidno smanjiti. Prednost ove maske je što se može aplikovati svaki drugi dan.

Maske sa aspirinom kao i maske sa algama spadaju u kategoriju profesionalnih maski za lice. Njih zdušno preporučuju kozmetičari kao vrlo efikasno sredstvo za čišćenje kože lica.

Uzgred, efekat maske sa aspirinom se ne vidi odmah, već nakon 3-4 sata nakon nanošenja. Budite strpljive i disciplinovane i vaša koža će odisati zdravljem i čistoćom.