Biskvit
5 jaja
150g sitnijeg smeđeg šećera
35g kakao praha
10g glatkog brašna
prstohvat soli
malo putera za podmazivanje papira i kalupa

Fil
200ml slatke pavlake
140g crne čokolade (70%)
3 kašike džema (višnja, malina)

Glazura
60g crne čokolade (70%)
malo ulja

Priprema
Za fil zagrejati slatku pavlaku i u njoj rastopiti čokoladu, pa staviti u frižider da se dobro ohladi (oko 3h).
Uključiti rernu na 220 stepeni. Pripremiti papir za pečenje u veličini pleha od rerne i podmazati i pleh i papir puterom (pleh se podmazuje kako bi papir prionuo za njega tako da ne može da se pomera dok se raspoređuje smesa, a naročito je važno premazati ivice pleha da bi se biskvit lako odvojio od njih). Za biskvit prosejati kakao prah, so i brašno u jednu posudu i ostaviti je sa strane.
Razdvojiti žumanca i belanca. Žumanca mutiti mikserom sa dve trećine šećera dok se smesa ne zgusne i ne postane svetlija, tj. dok se sav šećer ne istopi. Belanca mutiti mikserom dok skroz ne očvrsnu, zatim dodati preostali šećer i ponovo mutiti dok smesa ne postane sjajna.
Prosejati jednu trećinu smese sa kakao prahom u posudu sa žumancima i dodati jednu trećinu umućenih belanaca. Metalnom kašikom lagano prevrtati/preklapati smesu dok ne postane homogena. Na isti način u još dva navrata dodati ostatak smese sa kakao prahom i preostala belanca.
Sipati smesu na pripremljen papir za pečenje i rasporediti je jednako po plehu polako ga pomerajući (smesa će biti dosta gusta). Peći na dnu rerne 5-7 minuta. Gotov biskvit će se malo podići i biće taman čvrst na dodir. Odmah ga preokrenuti na vlažnu kuhinjsku krpu i polako odvojiti papir za pečenje od njega, a zatim ga zajedno sa krpom uviti u rolat i ostaviti da se ohladi.
Ohlađenu smesu slatke pavlake i čokolade mikserom umutiti u krem. Ohlađeni biskvit premazati džemom, a zatim i pripremljenim kremom i ponovo uviti u rolat (ja sam prvo namazala krem pa onda džem pošto je džem bio nešto ređi i plašila sam se da će se sve izmešati kad krenem da nanosim krem; u svakom slučaju imaćete slojeve i biće lepo i ukusno).
Za glazuru istopiti čokoladu sa uljem i u tankom sloju premazati rolat, a zatim ga staviti u frižider na hlađenje. Ova vrsta glazure se hlađenjem dosta stisne i pomalo se lomi dok se rolat seče. Po želji se može napraviti mekša glazura ili više krema pa njime premazati rolat, mada se meni čini da ova čvršća glazura lepo ide uz rolat koji je ceo mekan i kremast.
Savršeno je lep i bez glazure, posut samo kakaom