Žalfija (Salvia officinalis) posebno je dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima.
Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crijevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.

Arapi su, kao i Kinezi i Rimljani, vjerovali da je žalfija ključ dugog života. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.

Sa druge strane, naučno je dokazano da cimet može da ubije većinu bakterija, čak i one otporne na standardne antibiotike, a pomaže i protiv Ešerihije koli.

Samo kašičica cimeta, pokazalo je istraživanje, ubija 99,5 odsto tih bakterija za tri dana na sobnoj temperaturi.

Zato ne bi bilo loše da isprobate bar neki od ovih recepata:

Rakija od žalfije
Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače. Ostavite da ostoji tri nedelje, procijedite i pomiješajte sa 1,5 kg neutralnog meda od bagrema.

Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedelje. Povremeno promućkajte, a kad istekne to vrijeme, svakog dana pijte po malo.

Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti
U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mjesec dana.
Procijedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i djecu!

Žalfija i cimet protiv bronhitisa
Rastopite dvije kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mleka, kao kada pravite prepečeno mlijeko. Kad prokuva, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta.

Ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite i pijte tri puta u toku dana.