Rasol je omiljeni zimski napitak svih uživatelja slane hrane, napose kiselih napitaka iz zimnice.
Bogat je dobrim bakterijama koje pomažu probavnom sustavu, a koristi i kao prirodni lijek za arterosklerozu i visok krvni tlak, liječenje astme, reume i čira na želudcu. Dobar je za jačanje imuniteta, čisti kožu i pomaže kod raznih vrsta karcinoma.

Rasol je tekućina dobivena od kiselog kupusa. Sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput kalija, kalcija, fosfora, sumpora, željeza, bakra, cinka i magnezija.
Kada se ukiseli, kupus biva dodatno obogaćen vitaminom B12 koji inače pronalazimo u namirnicama životinjskoga podrijetla.
Kiseli je kupus dodatno obogaćen fitonutrijentima i vitaminom C, sadrži antocijan, odnosno antioksidans koji štiti sive moždane stanice.
Rasol se može piti sam. Osim toga, možete ga upotrijebiti i za razne juhe i variva. Kiseli kupus odavno je prisutan u jelovnicima širom Europe pa tako i kod nas u domaćoj kuhinji. Može biti odličan dodatak raznim jelima, ali i kao salata.

Ako baš želite isprobati nešto neobično i smjelo, onda vam predlažemo da si napravite jelo od dinstanog kupusa i slatkog krumpira (batata).
Dinstajte kupus uz batat ili tikvu ili ispecite pitu od kiselog kupusa. Slobodno ga kombinirajte s orasima, kimom ili grožđicama.