Kurkuma, kokosovo ulje i mlijeko poznate su supernamirnice i osnove zdrave prehrane.
Kada se spoje u jedan napitak pretvaraju se u sredstvo koje jača imunitet, poboljšava probavu i čisti jetru od toksina.
Ovaj se napitak u Ayurvedi i kineskoj medicini koristi stotinama godi
Zlatno mlijeko je napitak na bazi kravljeg mlijeka ili njegovih zamjena (npr. bademovo ili rižino mlijeko) u koji se dodaje mljevena kurkuma kokosovo ulje, a po potrebi se aromatizira sa cimetom, đumbirom, biberom i kardamomom.
Ovaj se napitak u Ayurvedi i kineskoj medicini koristi stotinama godina, no na zapadu je postao popularan u posljednjih nekoliko godina.
Riječ je o kremastom napitku jarko žute boje koja se može ispijati samostalno ili dodavati drugim jelima, primjerice zobenim kašama, rižotima i slično.
Glavni mu je cilj pojačati imunitet, smanjiti upalne procese u tijelu i poboljšati probavu.

Sastojci za pastu od kurkume:
100 grama organske kurkume u prahu
1 čajna kašika crnog bibera
1 kašika cimeta
1 kašika đumbira u prahu
100 grama kokosovog ulja
350 ml filtrirane vode

Priprema:
Zagrijte u loncu kurkumu, crni biber, cimet, đumbir, kokosovo ulje i vodu. Na umjerenoj temperaturi i uz često miješanje pustite da smjesa zavrije, pa kuhajte oko deset minuta dok ne ispari višak vode.
Kuhanjem ćete smanjiti gorčinu iz kurkume i osigurati da vam pasta bude glatka.
Maknite lonac s vatre i pustite da se ohladi 10 do 15 minuta. Tada smjesi dodajte sirovi med i sve zajedno dobro promiješajte.
Pohranite pastu u sterilnu staklenu posudu i stavite u hladnjak. Možete je tako čuvati od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci.
Kada želite napraviti zlatno mlijeko, 100 mililitara mlijeka po izboru lagano zagrijte te pomiješajte s jednom do dvije žličice paste od kurkume.