Jak imunitet je vrlo važan kako bi se tijelo zaštitilo od virusa i raznih bolesti. Dovoljan unos vitamina povoljno djeluje na cijeli organizam i može značajno da ojača imuni sistem.
Nutricionisti savjetuju da se oni unose kroz hranu ili napitke, a ako ne može na taj način da se zadovolji preporučena dnevna doza, tek onda treba posegnuti za suplementima.
Donosimo vam recept za domaći napitak koji vraća energiju i povoljno deluje na imuni sistem:

Sastojci:
Šolja tople odnosno vruće (ne ključale ) vode
1 cm svježeg, izrendanog đumbira
sok od polovine limuna
Pola kaščice bibera
Pola kaščice cimeta
Pola kaščice klinčića
Pola kaščice kurkume
Kašika meda

Priprema i primjena:
Sve pomiješajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga procijedite i pijte pomalo tokom dana.
Evo kako sastojci djeluju na organizam i zašto su dobri:

Limun
Limun je pun nutrijenata – sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Pogoduje zdravlju cijelog oganizma i sa razlogom ga nazivaju superhranom.

Đumbir
Đumbir je bogat eteričnim uljima, kalijumom, manganom, bakrom, magnezijumom i vitaminom B, a u kombinaciji s medom i limunom daje našem organizmu pravu “nutritivnu bombu”

Cimet
Ovaj začin je značajan izvor vitamina i minerala. Sadrži kalcijum, gvožđe, mangan, vitamin C i vitamin K, kao i dijetetska vlakna

Kurkuma
Kurkumin, glavni sastojka ovog začina, poseduje snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje. Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazala je da i dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina.