U nizu recepata prirodnih lijekova protiv kašlja predstavljamo vam jedan za koji vam nije potrebno puno vremena za pripremu, a riječ je o četiri sastojka koje sigurno imate kod kuće. U isto vrijeme lijek koji ne jedete ni pijete.
Riječ je o oblogama na bazi đumbira koji se jednostavno lijepe na grudi i to samo noću prije spavanja. Ovi premazi uspješno će izliječiti čak i najjači kašalj u samo jednom danu, a premazi se mogu staviti na dijete starije od deset mjeseci, a mogu ga koristiti i odrasli.
Za pripremu vam je potrebna kašika praha ili svježeg zdrobljenog đumbira, med, brašno i maslinovo ulje u malim količinama. Pored smjese, trebat će vam ubrus, malo gaze i medicinska ljepljiva traka.

SASTAVI:
Žlica praha ili svježeg, nasjeckanog đumbira
Žlica brašna
2 kašike maslinovog ulja
1,5 kašika sirovog meda

Nekoliko je stvari na koje morate paziti. Za manju djecu premaz treba izdržati nekoliko sati, poželjno dok dijete spava, dok ga odrasli mogu nositi cijelu noć.
Budući da je lijek vrlo jak, ne stavljajte obloge direktno na područje srca. I još jedna stvar – ovaj lijek se ne može koristiti ako imate groznicu. Potrebno je pripaziti na osobu koja je koristi da ne bi bila alergična na med i proizvode od meda.

PRIPREMA:
U malo brašna stavite med i dobro izmešajte. Morate dobiti gustu masu koju možete držati u rukama bez da se lijepite za prste, a zatim dodajte maslinovo ulje i đumbir u prahu i smjesu ponovo umiješajte u brašno.
Omotajte smjesu prvo u ubrus, pa u gazu pa je zalijepite na grudi ili leđa.