Zašto žalfija pomaže oslobađanju od kašlja?
Visoka efikasnost biljke objašnjava se sadržajem vrednih eteričnih uja u njenim listovima, koja poseduju antibakterijska i antiiflamatorno dejstvo. Takođe, u njihovom sastavu je mnogo fosforne kiseline, vitamina C, B1, P, tanina.
Narodna medicina preporučuje da se kod suvog kašlja uzima odvar žalfije u mleku.
Smatra se da takav napitak omekšava suv, naporan kašalj, rastvara sluz, stimulišući izbacivanje sluzi i olakšava iskašljavanje. Poseduje antiseptičko antiiflamantorno dejstvo, doprinosi bržem oporavku.

Mleko sa žalfijom protiv kašlja. Recept:
Neophodno je u šerpicu nasuti 250 ml mleka, dodati 1 supenu kašiku žalfije, nakon čega, na tihoj vatri, dovesti do ključanja.
Čim mleko proključa, odmah ga sklonite sa šporeta. U ovaj odvar dodajemo 1 kafenu kašičicu maslaca, poklapamo i ostavljamo da odstoji 15-ak minuta.
Nakon toga, odvar treba procediti i dodati u njega 1 kafenu kašičicu meda i jednu kafenu kašičicu kurkume ( za decu – pola kašičice), i promešati.
Ovaj odvar treba popiti ceo, pola sata pre spavanja. Mirna noć bez napornog kašlja je zagarantovana.
Možete ga pripremati nekoliko dana, dok ne osetite olakšanje i lako iskašljavanje sluzi iz bronhija.
Recept mogu koristiti kako deca, tako i odrasli.
Ali, uprkos činjenici da je ovaj recept veoma delotvoran kod problema sa kašljem, i sami lekari odavno sugerišu da žalfija poseduje odličan iskašljavajući efekat, treba se pridržavati određenih lekarskih preporuka.
Na primer, ovaj napitak može zaustaviti laktaciju, zato se dojiljama ne preporučuje. Takođe, oprez i osobama koje su sklone bolestima bubrega i hipotenziji.