Vjerovatno ste već čuli za poznati Haselbek punjeni krompir, ali jeste li znali da i piletinu možete na isti način pripremiti? Originalno je tehnika pripreme za takozvano jelo ‘Hasselback punjenu piletinu’.
U Švedskoj nastala u restoranu Hasselbacken. Kuhar je jednom prilikom odlučio napraviti male rezove krompira i onda nafilovao sirom i slaninom. Onda su nafilovali slatki krompir i jabuke – a zatim odlučili isto uraditi i sa pilećim prsima. Ispostavilo se da se gostima jako svidjelo njihovo jelo, a onda su odlučili i objaviti recept.

Naime, prvo trebate isjeći komad pilećih prsa sa strane za filovanje a potom posolite piletinu i po želji pobiberite.
Tako pripremljena pileća prsa možete nafilovati spanaćem koji ste prethodno propržili na maslinovom ulju, sa mocarelom i rikotom. Onda možete preko naribati sir i sve alevom paprikom začiniti.
Nafilovanu piletinu potom na pek papir stavite i na 20-25 minuta ubacite u rernu da se na 200 stepeni peče.
Po želji, možete na vrhu posuti piletinu bilo kojim sirom koji kod kuće imate nećete pogriješiti ukoliko izaberete mozzarellu ili sir cheddar.
Najbolje bi bilo da pospete sir po vrhu u posljednjih 5-10 minuta pečenja, kako bi se istopio, a piletina će poprimiti zlatnu boju i biti savršenog ukusa! Možete kao prilog poslužiti slatki krompir ili prženi krompir.
Ni sa povrćem i rižom nećete pogriješiti. Uživajte u jelu – i prijatno!