Kupus je riznica biljnih vlakana, zbog kojih se masnoće brže tope, pa je i gubitak kilograma lakši.

SOK OD KUPUSA EFIKASNO UBLAŽAVA MUČNINU U TRUDNOĆI
Kupus je riznica biljnih vlakana, zbog kojih se masnoće brže tope, pa je i gubitak kilograma lakši.
Kupus dijeta bazira se na čorbi od kupusa, koju uz jela iz plana ishrane možete da jedete u neograničenim količinama kad god ste gladni.
U čorbi, osim kupusa, ima mnogo niskokaloričnog povrća koje će vas brzo i lako zasititi. Zbog velike količine biljnih vlakana proces mršavljenja biće veoma brz.
Tokom ove dijete alkohol je najstrože zabranjen. Smete da pijete vodu, nezaslađene čajeve, crnu kafu, voćne sokove bez šećera i nemasno mleko. Kad osetite neodoljivu potrebu da pojedete nešto slatko, slobodno uzmite kašičicu meda.
Ako se budete strogo pridržavali ove dijete, do kraja sedmog dana izgubićete između dva i četiri kilograma.
Dijetu možete da držite četiri nedelje, a onda napravite pauzu od sedam dana. Tokom pauze ne smete da se prejedate. Poslednji obrok treba da pojedete najkasnije u 18 časova. Ako imate dijabetes ili povišen krvni pritisak, konsultujte se s lekarom pre nego što započnete kupus dijetu.

PREDNOSTI I MANE KUPUS DIJETE
Uz čorbu od kupusa svakako nećete imati problema sa pražnjenjem creva, a voće i povrće u ishrani daju puno minerala i vitamina u malo kalorija. U svakom slučaju, dobro je pre bilo koje nemedicinske dijete posavetovati se sa svojim lekarom.
– Dijeta s kupusom nije usklađena sa potrebama pojedinca, što znači da nije nutricionistički utemeljena. Jedna od većih zamerki je što se čorba sa kupusom jede svaki dan, pa su obroci jednolični. Ne postoje klasični obroci i ne zna se njihov broj. Posledica toga je veliki rizik od jo-jo efekta. Reč je o nuspojavi loše planiranih redukcijskih dijeta, posle kojih u najmanju ruku povratimo sve izgubljene kilograme, a metabolizam se poremeti i radi usporeno, objašnjava.
Ako se ipak odlučite za ovu dijetu, prvo što bi trebalo da skuvate je čorba od kupusa.

NAPRAVITE KUPUS ČORBU
Potrebna vam je srednja glavica kupusa, pet velikih glavica crnog luka, dve paprike, manji koren celera s lišćem, dva paradajza, kocka pileće supe, so i oko litar vode. Povrće sitno iseckajte, stavite u lonac, začinite, dodajte vodu, poklopite i kuvajte 45 minuta. Na kraju kuvanja, ako vam se ukus ne sviđa, možete da dodate so ili suvi biljni začin ili malo ljute papričice.
Nedeljni plan ishrane tokom četiri nedelje kupus dijete

Prvi dan
Neograničene količine kupus čorbe. Sve voće osim banana, nezaslađeni čajevi, sveže ceđeni sokovi i voda

Drugi dan
Neograničene količine kupus čorbe. Sveže ili kuvano povrće, sve osim boranije, graška i kukuruza; za večeru pojedite veliki pečeni krompir s maslacem; voće je zabranjeno

Treći dan
Neograničene količine kupus čorbe. Sve voće i povrće, bilo sveže bilo kuvano

Četvrti dan
Neograničene količine kupus čorbe. Tri banane i neograničene količine nemasnog mleka ili jogurta

Peti dan
Neograničene količine kupus čorbe.
Paradajz, najviše šest komada srednje veličine; tokom dana popijte najmanje osam čaša vode da bi se organizam oslobodio toksina i mokraćne kiseline

Šesti dan
Neograničene količine kupus čorbe.Pola kilograma kuvane ili pečene govedine, piletine bez kožice ili ribe i neograničene količine zelenog povrća

Sedmi dan
Neograničene količine kupus čorbe. Integralni pirinač i povrće, nezaslađeni voćni sokovi, voda