Podloga od keksa:
150g keksa po izboru
100g maslaca
1 žlica šećera

Nadjev:
750g punomasnog sirnog/mliječnog namaza
100g kiselog vrhnja s 20% m.m.
1 vrećica vanilin šećera
3 žlice limunovog soka
naribana korica jednog limuna
4 veća jaja
3 žlice škrobnog brašna /gustina
175g šećera

Priprema
Kekse sameljite i promiješajte sa žlicom šećera i omekšalim ili otopljenim maslacem. Utisnite na dno kalupa promjera 26cm i stavite u frižider.
Sirni namaz ručno promiješajte s kiselim vrhnjem, limunom i limunovom koricom. U drugoj zdjeli pjenjačom pjenasto izmiješajte jaja sa šećerom, vanilin šećerom i škrobnim brašnom. Zatim ručno pjenjačom sjedinite te dvije smjese i izlijte na podlogu od keksa u kalupu.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 15ak minuta na 200 stupnjeva, a zatim temperaturu smanjite na 140-150 stupnjeva bez otvaranja pećnice i pecite još nekih 50 minuta do sat vremena (dok na dodir torta više ne bude ‘želatinasta’).
Tortu izvadite iz pećnice i pustite 15ak minuta (kada je izvadite iz pećnice, ona će biti skroz napuhnuta, skoro do vrha kalupa pa će se spuštati kako se hladi sve do skoro visine nadjeva kad smo ga tek stavili). Nakon 15ak minuta nožem odvojite rubove od kalupa i ostavite još neko vrijeme. Zatim odstranite kalup i pustite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je dobro rashladite u frižideru.

Napomena:
Jako je bitno sve ručno pjenjačom umiješati i pustiti tortu da se postepeno hladi.
Ako želite manje zarumenjen obod torte, stavite više keksa u smjesu za podlogu, te od keksa utisnite i rub do polovine visine kalupa. Također možete napraviti i glazuru od vrhnja kojom možete sakriti zapečenu površinu (ako vam smeta, meni odlično izgleda) ;)))) – pomiješate jedno kiselo vrhnje s malo šećera i premažete tortu desetak minuta prije kraja pečenja i pustite da se vrhnje učvrsti u pećnici.
Koristila sam ovaj put Petit beurre kekse, iako inače preferiram McVitie’s Digestive kekse, a mislim da bi i Speculas odlično išli u podlogu.
Za nadjev sam koristila jako povoljan mliječni namaz ‘Natura’ (NaturaAgro, Đurđevac) koji ima izvrsnu teksturu i okus i dosta visok postotak m.m.