Da jaja ne popucaju, treba ih rano izvaditi iz frižidera i ostaviti da se zagreju na sobnoj temperaturi.Posle pranja staviti ih u hladnu vodu sa malo soli i kuvati na laganoj vatri duže vreme. Za izražajniju boju, jaja treba potopiti u rastvor preko noći, ali u frižideru.

Oguliti crveni luk
Dodajte vodu i kuhajte dok voda ne promijeni boju i pocrni
Ukrasite jaja ubranom vlati ili peršunom, djetelinom, lišćem…
Stavite jaja u izrezane najlonske čarape
Zavrnite i zavežite krajeve čarape
Skinite kožu, dodajte jaja i kuvajte desetak minuta
Kada se jaja ohlade, premažite ih uljem da budu sjajna.
Jaja dobijaju lepu smeđe-crvenu boju kada su obojena lukom, ali deca vole da jedu jaja svih boja. Za farbanje jaja, posebno svijetlih jaja, trebate odabrati bijela jaja. Kao što je gore navedeno, mogu se raditi i spanać, cvekla, crveni kupus, kafa, brusnice, šargarepa, kurkuma, sok od borovnice…

Kako postići određenu boju?
Jarko žuta – Dodajte 3 kašike kurkume ili šafrana u prahu u 1 litar vode, a zatim 2 kašike belog sirćeta.
Žuta narandža – Skuvajte ljuske 12 srednjih crvenih luka u 1 litru vode, a zatim dodajte 2 kašike belog sirćeta.
Narandže – Dodajte 5 kašika slatke crvene paprike u 1 litar vode i dodajte 2 kašike bijelog sirćeta.
Crvena – koristite višnje iz konzerve i sok od višanja

Grimizno – za sok od brusnice (umjesto vode) koristite cveklu iz konzerve
Svijetlo roze – oko 100 g smrznutih višanja, borovnica ili jagoda izmiksajte u blenderu, dodajte oko 400 ml vode, prokuhajte i vruće procijedite, a ostatak voća bacite.
Bright Pink – pomiješajte 300 ml soka od cvekle i 300 ml soka od brusnice.
Svjetlozelena – pomiješajte 2 šake cvjetova lavande ili 1 vrećicu zelenog čaja sa pola praha listova žalfije i prokuhajte u pola litre vode.
Zelena trava – Izmiješajte po 100 g listova spanaća i smrznutih borovnica, sameljite u blenderu, dodajte 1 litar soka od borovnice, prokuvajte, procijedite i u tečnost dodajte 2 kašike kurkume u prahu.
Plava – Nasjeckajte srednji crveni kupus, dodajte 1 litar vode i prokuhajte. Oko 100 grama smrznutih borovnica stavite u blender i izmiksajte, dodajte oko 400 ml vode, prokuhajte, vruće ocijedite, a preostalo voće bacite.
Sivo-plavi – 100 grama smrznutih borovnica sameljite u blenderu, dodajte 400 ml soka od borovnice, prokuvajte i vruće filtrirajte, a ostatak bacite.
Ljubičasta – konzervirana cvekla i sok od cvekle, sok od crnog grožđa, crveno povrće
Siva – 100 g smrznutih višanja i borovnica samljeti u blenderu, dodati oko 400 ml vode, prokuvati i još vruće procijediti, a ostatak voća baciti.
Smeđa – 2 kašike mlevene kafe pomešati sa 300 ml veoma jake hladne ili tople kafe i dodati 2 kašike belog sirćeta.
Proces bojenja jaja
Kao opšte pravilo za farbanje jaja, dodajte 800 g iseckanog povrća ili voća ili 3-4 kašike začina na litar vode, sve voće izgnječite i po mogućnosti nemojte koristiti tvrdu vodu.

Bijelo sirće se može koristiti kao sredstvo za fiksiranje boje i treba ga koristiti ako su jaja obojena crvenim lukom ili začinima kao što je crveni luk. Kurkumu, papriku ili kafu ne treba dodavati ako bojite povrće i voće jer će poprimiti sivu ili smeđu boju. Dodajte 2 kašike sirćeta u 1 litar vode. Postoje dvije metode bojenja jaja: vruće bojenje i hladno bojenje.

Metoda toplog farbanja jaja
Ova metoda uključuje kuhanje jaja u otopini boje. Kako se zagrije, boja intenzivnije prodire u jaje, pa boja postaje intenzivnija. Sirova jaja u jednom sloju stavite u rastvor boje i zajedno ih prokuvajte. Nakon toga smanjite temperaturu i kuhajte još pola sata. Za intenzivniju boju, ohlađena jaja u rastvoru boje ostavite u frižideru preko noći. Nakon toga izvadite jaja i osušite ih papirnim ubrusima i stavite na karton za jaja ili na rešetku na zrak da se potpuno osuše.

Metoda hladnog farbanja jaja
Ova metoda je pogodnija za djecu, posebno ako su obojena jaja namijenjena za jelo. Jaja se prethodno skuvaju, operu hladnom vodom, a eventualne nepravilnosti na ljusci se uklanjaju sa površine (četkicom za zube). Osušite ih papirnim ubrusima, a zatim ih pažljivo metalnom kašikom stavite u pripremljenu hladnu otopinu boje i ostavite da odstoje najmanje 20 minuta. Mogu se ostaviti i preko noći u frižideru za intenzivniju boju. Suše se na isti način kao i toplim postupkom.

Kako da farbana jaja zablistaju?
Obojena jaja imaju mat površinu i ne emituju svjetlost. Da bi zablistale, možete ih premazati vatom namočenom u suncokretovo ulje ili na svako jaje staviti komad slanine.

Kako dobiti različite otiske i šare na uskršnjim jajima?
Postoji mnogo načina za dodatno ukrašavanje jaja različitim šarama i printovima, a najprikladniji za djecu je “lov na prirodu” – traženje zanimljivih listova, poput listova. Djetelina, paprat ili mali cvjetovi (izbjegavajte korištenje borovih iglica jer su previše fine i imaju tendenciju da se kreću oko ljuske, čime ne ostavljaju trag na jajetu).

Jaja prethodno skuvajte, isperite hladnom vodom i dobro osušite. Odabrane listove ili cvjetove stavite na jaje tako da čvrsto prianja, jaje stavite u staru najlonsku čarapu i zavežite krajeve tako da čvrsto stisne jaje. Tako pripremljena jaja stavite u hladan ili topli rastvor. Ostavite jaja u bojilu najmanje sat vremena (što duže jaja ostanu u boji, to će biti jači kontrast boje). Nakon toga, jaja se vade iz najlonskih čarapa, suše i poliraju biljnim uljem.

farbanje čaja:

Zeleni čaj-žuto jaje
Nar-sivo jaje
Crni čaj – narandžasto-žuti.

uputiti:
U šolju stavite 4 kesice čaja i kašiku sirćeta
Ulijte vrelu vodu i ostavite da odstoji deset minuta
U šoljicu čaja dodajte kuvano i još vruće jaje
Ostavite jaja u čaju 15 do 20 minuta da upiju boju.