Mnogo puta smo pisali o neobičnim, kućnim metodama koje olakšavaju svakodnevni život. Većina njih zapravo nisu nova otkrića. To su stari patenti koje su koristile naše majke i bake.

Ranije zaboravljeni, sada se vraćaju i postaju sve popularniji. Jedan takav trik je dodavanje lovorovog lista.

Verovatno se pitate u čemu lovorov list može pomoći pri pranju. Ne radi se o tome da odjeća miriše ili da je omekša. Efekat ovog lista na odjeću je nešto drugačiji, ali jednako zanimljiv. Mnogi ljudi nemaju pojma da lovorov list može pomoći da se sačuva obojena odeća i vrati joj prvobitna boja.

Lovorov list možete staviti direktno u mašinu za veš, ali mnogo bolji efekat ćete dobiti ako ih stavite u lavor u vodu, a zatim potopite farbanu odjeću. U zavisnosti od količine veša, uzmite nekoliko ili desetak lovorovih listova, stavite ih u vodu i provuvajte.

Kada se ta voda malo ohladi, posle 20-30 minuta potopite u nju odeću i ostavite da odstoji nekoliko sati. Možete ih s vremena na vrijeme promiješati rukom za bolji efekat. Zatim dobro iscedite odeću i operite je kao i obično u mašini za pranje veša ili ručno.

Ovaj trik najbolje funkcioniše sa belom odećom. Evo, ako lovorov list ne pomogne, postoji nekoliko drugih načina na koje možete pokušati. Jedna od njih je stavljanje dvije kašike soli u veš mašinu. Odavno se koristi za pranje zavjesa i stolnjaka, jer je efikasno uklonio mrlje i vratio im snježno bijelu boju. Može se uspešno koristiti za obojene tkanine. Tada će oživeti boju i spriječiti njeno blijedenje.

Dobro je znati da lovorov list nije jedini začin koji dobro funkcioniše u kupatilu. Biber takođe dobro funkcioniše pre nego što izblijedi i farba odjeću u mašini za pranje veša. To je stari prirodni način vredan poznavanja. Važno je da se može koristiti i za bijele i za obojene tkanine. Ali još nije gotovo.

Ako volite da nosite crnu i tamnu odjeću, pokušajte da dodate kafu ili čaj u svoj veš . Ovaj jednostavan, ekološki trik omogućiće vam da uživate u intenzivnoj crnini vaše omiljene odjeće. Dovoljno je sipati četvrtinu čaše jakog čaja ili kafe u komoru za pranje (bez osnove).

Ovo piće ima veoma intenzivnu boju i spriječiće da vaša odjeća izblijedi. Djelovaće kao prirodna boja. Samo se uvjerite da imate samo crne i tamne stvari u bubnju.