Neke od zdravih namirnica imaju ljekovita svojstva kad se konzumiraju. Neke, pak, imaju ljekovita svojstva i kad se nanesu izravno na kožu.

Jeste li znali da je jedna od najboljih namirnica koja se nanosi na kožu kupus?

Vjerovali ili ne, oblozi od kupusa su uobičajeni u kućnoj medicini, a izuzetno su djelotvorni!
Otkrijte šest internih i eksternih načina na koji možete koristiti kupus iscijeliti vaše tijelo na iznenađujuć način.

Interno korištenje
Samo dodajte kupus u vašu omiljenu juhu ili kuhajte zajedno s povrćem i možete iskoristiti njegova nevjerojatna ljekovita svojstva.

Dijabetes
Kupus ima moćno antihiperglikemijsko svojstvo, što znači da ovo vrlo zdravo povrće ima moć sniziti razinu šećera u krvi i kontrolirati dijabetes. Ova djelovanje se mogu postići konzumiranjem male količine kuhanog ili sirovog kupusa sa svakim obrokom ili konzumiranjem soka od kupusa dva puta dnevno.

Srčane bolesti
Kupus također sadrži tocijanin, polifenol koji se rastvara vodom i koji smanjuje upalu i ojačava kapilare, sprječava nastanak trombocita i olakšava otpuštanje nitričnog oksida. Na taj način kupus zapravo sprječava nastanak srčanih bolesti i srčanog udara. Iz ovog razloga bi trebalo konzumirati barem dvije žlice kuhanog kupusa ili čašu soka od kupusa dnevno.

Problemi s probavom
Kupus sadrži visoku razinu kalija koji balansira razinu tekućine u tijelu. On također sadrži dosta vitamina C i antioksidansa koji štite stanice od toksina, kao i vitamine E i K, sumpor, beta-karoten, kalij, magnezij, kalcij …
Stručnjaci medicine tvrde da konzumiranje kuhanog kupusa može pomoći prilikom tretiranja proljeva, želučanih čireva i konstipacije. S druge strane, fermentirane vrste kupusa poput kiselog kupusa se mogu koristiti za liječenje sindroma iritabilnih crijeva, upalne bolesti crijeva i infektivne dijareje.

Eksterno korištenje
Možda zvuči čudno ali je istinito – nanošenje kupusa na rane zaista vam može pomoći da ih izliječite. Ovo trebate znati:

Urasli nokti na nogama
Mnogi ljudi koriste kupus da bi uklonili gnoj iz uraslih noktiju i spriječili infekciju. Samo trebate omotate nekoliko listova kupusa oko tog nožnog prsta i pričvrstite ih zavojem. Zatim zavoj prekrijte čarapom i ostavite da djeluje preko noći. Skinite zavoj ujutro i ponovite postupak sljedeće noći. Nakon što ujutro skinete zavoj, potopite stopalo u otopinu magnezij sulfata. Također je preporučljivo da turpijom blago izravnate površinu svog nokta, jer na taj način će nokat prirodno rasti na gore, pa će se izvući iz kože.

Olakšava bol
Crveni kupus sadrži dosta antioksidansa i drugih antiupalnih spojeva. Ovi spojevi djeluju zajedno kako bi smanjili oksidativni stres i spriječili izražavanje nekoliko upalnih faktora. Kada se nanese izravno na kožu, kupus može ubrzati zarastanje rana. Sve što trebate učiniti jest da operete i osušite listove kupusa, nanesete listove na ranu, pričvrstite ih zavojem i ostavite da djeluju preko noći. Ukoliko je to moguće, ukloniti zavoj ujutro i napravite novi za nošenje preko dana.

Artritis
Jeste li znali da se lišće kupusa koristilo stoljećima za liječenje čireva, otoka, istegnuća i uganuća? Čak i u današnje vrijeme, pojedine bolnice u Švicarskoj obmotavaju zglobove svojih artritičnih bolesnika kupusom kako bi smanjili njihov otok. Ukoliko želite napraviti oblog, samo uklonite skelet lišća, postavite ih ravno između dva sloja plastične folije i izravnajte oklagijom kako biste izvukli sok iz lišća. Zatim nanesite lišće izravno na kožu i pričvrstite zavojem.