Pored brojnih preparata koji su nam dostupni po parfimerijama i apotekama, a i raznih “recepata” okačenih na itnernetu, umijemo da potpuno dignemo ruke od bilo kakvog tretmana, jer, prosto, ne znamo šta da odaberemo. Mi savjetujemo – vratite se prirodi!
Manite se špecija i mazalica punih kojekakvih dodataka, nego sami napravite čudotvornu mješavinu sode bikarbone i limuna i neka vam ten bude kao bebina guza.

Sve što je potrebno je:
– Kašičica sode bikarbone
– Pola limuna (iscjedite ga tako da ne ostane ljuskica, već da dobijete čist limunov sok)

Cijeli proces izgleda ovako:
Umijte se mlakom vodom (ne mora nužno i sapunom). Na mokro lice i mokrim prstima utrljajte sodu bikarbonu. Gledajte da je utrljate po cijelom licu, a naročito na kritične regije (gdje vam je koža osetljivija, imate bubuljice ili crvenilo).
Pustite da soda odstoji na licu između 5 i 10 minuta dok ne osjetite blago zatezanje. Pošto je prošlo 10-ak minuta, isperite sodu mlakom vodom i obrišite lice peškirom.
U limun koji ste prethodno iscjedili (pretpostavljamo da ste ga iscjedili u neku šoljicu), umočite tufer ili komad vate, tako da lijepo upije limunov sok. Tapkajte limunov sok po cijelom licu. U početku će malo peći, ali to je normalan proces i nemojte da se zabrinete.
Pošto ste potrošili sav limunov sok, ostavite lice da upije i ne ispirajte. Kada je lice upilo limun i peckanje minulo, pređite tuferom ili komadom vate preko lica, ali vatu prethodno natopite bebi uljem ili kremom koja odgovara vašoj koži.
Najbolje bi bilo da ovo radite uveče, kako bi koža “prespavala” i regenerisala se. Ako “proces” obavljate ujutru, poslije toga stavljate šminku i izlazite napolje gdje ima puno prljavštine, pa i neće biti baš puno efekta.
Ovu masku stavljajte ne više od jednom nedeljno, jer je prilično agresivna i djelotvorna. Vidjet ćete kako vam sve one sitne tačke koje osjećate pod prstima na licu, a i druge nepravilnosti vremenom, polako, nestaju.