Imate razdražljivost, debljanje i poteškoće s koncentracijom? Ovi simptomi mogu biti pokazatelj slabijeg rada štitnjače, male žlijezde smještene u vratu.

Prema Magazin.net.hr, štitnjača, žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u vratu, ima potencijal značajno utjecati na razne tjelesne funkcije. Procjenjuje se da je za žene starije od 35 godina vjerojatnost da dožive poremećaj lišajeva veći od 30 posto.

Američka udruga kliničkih endokrinologa procjenjuje da najmanje 30 milijuna pojedinaca u Sjedinjenim Državama pati od poremećaja štitnjače, a polovica pogođenih nije svjesna svog stanja. Važno je napomenuti da su žene deset puta osjetljivije na probleme sa štitnjačom.

Smještena ispod grkljana, štitnjača igra ključnu ulogu u održavanju tjelesne temperature, metabolizma i otkucaja srca kroz proizvodnju hormona štitnjače. Međutim, kada štitnjača postane ili premalo ili pretjerano aktivna, mogu nastati komplikacije. Uzroci slabog rada štitnjače su višestruki i mogu uključivati ​​genetske čimbenike, autoimune poremećaje, trudnoću, stres, nedostatke u prehrani i izloženost toksinima iz okoliša. Iako su stručnjaci identificirali te potencijalne krivce, ostaje nejasnoća oko točnih mehanizama koji su u igri.

Ako osjetite bilo koji od sljedećih simptoma, preporučljivo je konzultirati se sa svojim liječnikom kako bi procijenio funkcioniranje vaše štitnjače.

Ako se osjećate potpuno iscrpljeno, to može biti povezano s različitim čimbenicima, iako postoji značajna korelacija s hipotireozom, stanjem uzrokovanim nedovoljnom proizvodnjom hormona štitnjače. Ako osjetite umor nakon buđenja, čak i nakon mirnog sna, to može ukazivati ​​na neaktivnost štitnjače.
Nedostatak energije i motivacije često je popraćen osjećajem melankolije i umora, što može ukazivati ​​na hipotireozu. Hormon koji proizvode psi ima sposobnost utjecati na razinu serotonina, također poznatog kao “hormon sreće”, u mozgu.

Ako se osjećate tjeskobno i nemirno, to bi mogla biti posljedica hipertireoze, stanja u kojem štitnjača prekomjerno proizvodi hormone. Ovaj višak hormona može pretjerati vaše tijelo, uzrokujući da se osjećate na rubu. Ako se ne možete opustiti, moguće je da vaša štitnjača radi u hiperaktivnom stanju.

Mogu se pojaviti promjene u apetitu i preferencijama prema hrani. Pretjerano povećanje apetita može ukazivati ​​na hipertireozu, jer višak hormona štitnjače može dovesti do stalnog osjećaja gladi.

Naprotiv, ležerni žohar ima sposobnost manipuliranja okusima i aromama hrane.

Zbunjenost može nastati zbog čimbenika poput nedostatka sna ili prirodnog procesa starenja, ali važno je napomenuti da na kognitivne sposobnosti može utjecati i slaba štitnjača. Previsoke razine hormona štitnjače mogu dovesti do poteškoća u koncentraciji, dok nedovoljne razine mogu rezultirati zaboravnošću i prazninama u pamćenju. Vrijedno je spomenuti da žene ponekad pogrešno pripisuju te simptome menopauzi.

Ako smatrate da ste nezainteresirani za seksualne aktivnosti, moguće je da je za to kriv poremećaj štitnjače. Nedovoljna razina psećeg hormona može utjecati na vaš libido, ali važno je uzeti u obzir ukupni učinak drugih simptoma povezanih s hipotireozom, kao što su debljanje, umor i bolovi u tijelu, koji također mogu značajno pridonijeti smanjenoj želji za seks.

Ako imate osjećaj lepršavosti i uzbuđenja, moguće je da se susrećete s lupanjem srca. Ove se palpitacije mogu manifestirati kao nepravilni otkucaji srca ili ubrzani i snažni ritam. Te osjećaje možete osjetiti u prsima ili kada stavite prste na točke pulsa u grlu ili vratu. Važno je napomenuti da palpitacije mogu poslužiti kao pokazatelj hipertireoze.

Znakovi hipotireoze mogu se manifestirati u obliku suhe, ljuskave kože. Usporeni metabolizam, često povezan s promjenama u teksturi i izgledu kože, može dovesti do smanjenog znojenja. Nedovoljna vlažnost može uzrokovati brzo sušenje kože, a nokti također mogu postati lomljivi i neravni.
Funkcioniranje crijeva može biti nepravilno i neizvjesno. Osobe koje pate od hipotireoze mogu imati poteškoća s redovitim pražnjenjem crijeva, što je često karakterizirano zatvorom. Smanjena proizvodnja hormona u tijelu može dovesti do usporavanja probavnog procesa. Ovaj simptom, zajedno s još dva, spada među najčešće prijavljene manifestacije hipotireoze.

Nasuprot tome, prekomjerna proizvodnja hormona štitnjače može dovesti do simptoma kao što su učestalost pražnjenja crijeva ili proljeva.
Neredoviti menstrualni ciklus, karakteriziran produženim mjesečnicama praćenim povećanom nelagodom, može ukazivati ​​na prisutnost hipotireoze. Osim toga, može doći do smanjenja vremenskog raspona između dva uzastopna razdoblja.

U slučajevima hipertireoze, prisutnost povišenih razina hormona uzrokuje izrazitu promjenu u regularnosti menstrualnog ciklusa. Protok krvi postaje prigušeniji i kraćeg trajanja, dok se vremenski raspon između mjesečnica produljuje.

Ako osjetite neočekivane osjećaje trnaca, utrnulosti ili nelagode u šakama, stopalima, rukama ili nogama, to može ukazivati ​​na prisutnost hipotireoze. Nedovoljne razine hormona štitnjače mogu postupno oštetiti živce odgovorne za prijenos signala iz mozga i leđne moždine kroz tijelo. Kao posljedica toga, možete osjetiti neobjašnjivo peckanje i bockanje u tim područjima.

Poremećaji štitnjače, poput hipotireoze i hipertireoze, mogu se manifestirati kao visoki krvni tlak. Istraživanja pokazuju da su osobe s hipotireozom izložene povećanom riziku, s dva do tri puta većim rizikom od razvoja visokog krvnog tlaka. Hipoteza je da smanjene razine hormona štitnjače rezultiraju sporijim otkucajima srca, što utječe na čvrstoću i elastičnost stijenki krvnih žila. Posljedično, i hipotireoza i hipertireoza pridonose povišenom krvnom tlaku.

Poremećena sposobnost regulacije tjelesne temperature obično se javlja kod hipotireoze. Usporeni rad štitnjače dovodi do smanjenja potrošnje energije u stanicama, što rezultira smanjenom proizvodnjom topline i osjećajem hladnoće.
Nasuprot tome, kada štitnjača postane hiperaktivna, ona ubrzava rad stanica, generirajući energiju ubrzanim tempom. To je razlog zašto osobe koje pate od hipertireoze mogu doživjeti osjećaj vrućine i pretjeranog znojenja.

Ako osjetite hrapav glas i neobičan osjećaj u vratu, to bi moglo ukazivati ​​na problem sa štitnjačom. Preporuča se pažljivo pregledati vrat radi bilo kakvih znakova otekline štitnjače.

Uz pomoć ručnog ogledala usmjerite pogled prema grlu dok pijete vodu. Promatrajte područje ispod grkljana, poznato kao područje štitnjače, u potrazi za bilo kakvim nepravilnostima poput izbočina ili čvorova.

U slučaju da primijetite nešto neobično, savjetuje se konzultirati liječnika.

Stalno osjećate pospanost? To može biti posljedica hipotireoze, stanja u kojem štitnjača postaje usporena, što uzrokuje smanjenje ukupnih tjelesnih funkcija.

Osjećate li poteškoće da zaspite? Moguće je da hipertireoza može biti temeljni uzrok. Pretjerano aktivna štitnjača može izazvati osjećaj tjeskobe i ubrzan rad srca, što rezultira poremećajima sna.

Prorjeđivanje i ispadanje kose može se pojaviti kao posljedica hipotireoze, koju karakterizira suha i lomljiva kosa koja se cijepa ili ispada. Nedovoljna razina hormona remeti prirodni ciklus rasta dlake, uzrokujući da folikuli uđu u stanje mirovanja. Kao posljedica toga, gubitak kose može se pojaviti u cijelom tijelu.

Na dlakavost negativno utječe preaktivna štitnjača, posebno na samu kosu.